Qi Gong en Tai Chi in DeventerTai Chi kan gezien worden als een bijzondere vorm van qigong. Qigong oefeningen zijn meestal makkelijker uit te voeren, minder moeilijk in choreografie en hebben de eigenschap dat het makkelijker is om op de ademhaling en details te letten tijdens het bewegen.

Qigong wordt in China al meer dan vijfduizend jaar beoefend en effectief gebleken in het voorkomen en genezen van vele aandoeningen. Vandaag de dag beoefenen vele miljoenen Chinezen qigong vanwege de grote kracht die het heeft op het gebied van de gezondheid.

Qigong combineert mentale concentratie, ademhaling en lichaamsbewegingen om ‘de vitale energie’ te activeren en te cultiveren zodat het vrij kan stromen door de onzichtbare energiebanen van het lichaam. Door deze kenmerken is qigong vaak sneller in staat lichamelijke klachten positief te beinvloeden dan Tai Chi.

Er bestaan vele honderden vormen van qigong. Meestal worden er eenvoudige bewegingen uitgevoerd en herhaald maar er zijn ook vormen waarbij men geen bewegingen maakt zoals ‘Staan als een boom’ of meerdere bewegingen achter elkaar die leiden tot een kleine choreografie zoals ‘Vliegende kraanvogel’.

Bekende en beroemde qigongvormen zijn;


– Dr. Hua Tuo’s Vijf dieren spel (Wu Qin Xi)
– Generaal Yueh Fei’s Acht brokaatoefeningen (Ba Duan Jin)

– Da Mo’s Spier en pees klassieker (Yi Jin Jing)
– Da Mo’s Beenmerg klassieker (Xi Sui Jing)
– Zhao Jinxiang’s Vliegende kraanvogel (He Xiang Zhuang)
– Wilde gans (Dayan)
– Staan als een boom staande meditatie (Zhanzhuang)
– Guo Lin’s qigong tegen kanker
Draak & Tijger medische qigong (Long Hu qigong)

Nieuwere vormen en ontwikkelingen zijn b.v.

– Lin Chunyi’s Spring Forest qigong
– Jeff Pimack’s Supreme Science qigong

Al deze vormen hebben hun eigen kenmerken en bijzonderheden maar hebben gemeen dat ze werken (gong) met energie (qi).